DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Yerli otonun fabrika temel atma zamanı açıklandı

Yerli otonun fabrika temel atma zamanı açıklandı
07.01.2020
376
A+
A-
HABERTURK.COM

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, AA Editör Masası’nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. (Alım garantisi) Sadece TOGG için uyguluyoruz diyen Bakan Varank “2035 yılına kadar 30 bin araç için, bunun dışında hiçbir firmaya garanti vermedik” dedi.

Bakan Varank’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar;

– Vatandaşların yerli oto projesini destekleme oranı yüzde 97.6. Tasarımların beğenilme oranı yüzde 98. Bu aracı satın almak isteyenlerin oranı yüzde 89. Aracı olmayanların yerli otoyu alma oranı yüzde 96.2

– Türkiye’nin otomobili projesinin başarılı olması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.

– İlk hedef 2020 yılının birinci yarısında fabrikanın inşaatına başlanması. Projede ilk 15 yıllık planlar yapıldı.

– Bu sene içinde marka belirlenmiş olacak

– Toyota Corolla Hybrid bir aracım var. Türkiye’nin ihracatında ilk 3’te olan bir marka. Sakarya’da yerli üretim. 

– Ön ödemeli sipariş teknik bir mevzu. Şu an itibariyle ön ödemeyle bir sipariş kaydı yapılmıyor. 

– Bu işte başarma şansınız da rezil olma şansınız da var. Devrim aracında koca bir proje kenara itilmiş.

– Biz bu araçlarla yeni bir teknolojinin kapısını aralamış oluyoruz. Mevcut araç üreticileriyle rekabetimizde hiçbir engel yok. Yüz yıldır bu işi yapanlar da bu teknolojiye yeni başlayacak. Doğru zamanı yakaladık ve doğru yerde yapıyoruz.

– Dünyada artık rekabet etmek istiyorsanız kullanıcı değil üretici olmak zorundasınız. 

– Ar-Ge faaliyetlerini oldukça kolaylaştırıyoruz. Bilişim Vadisi ile ilgili iki önemli hedef var. TOGG’un da buraya gelmesiyle etrafındaki her şeyle bağlantılı bir sistem yani akıllı mobilite teknolojileri geliştirecek bir kümelenmeyi gerçekleştirmek istiyoruz

– Yeni nesil yazılım okulu kurma planımız var. Biri Gebze, biri İstanbul’da olacak. Mezunlarının yüzde 90’lar seviyesinde iş bulabildiği bir uygulama. Bu alanda çok ihtiyaç var. Yazılımcı sayısı istediğimiz seviyede değil. 

“ARAÇ PİYASAYA ÇIKTIĞINDA ALTYAPI HAZIR OLACAK”

Otomobilin 7-8 saatte ucuz maliyetle şarj edebileceğini dile getiren Varank, aracın kısa sürede şarj edilmesi istenilmesi durumunda bir altyapı ihtiyacının ortaya çıkacağını anlattı. Varank, “Bu altyapıyı oluşturmak için Çevre ve Şehircilik, Enerji Bakanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ile çalışmalara başladık. Benzin istasyonlarının bunlara entegre edilmesi, fazla ziyaret edilen yerlerde 3-4 istasyonun zorunlu hale getirilmesi uygulamalarına yakın zamanda başlayacağız, bunun yol haritasını bitirmek üzereyiz. 2022’de araç piyasaya çıktığında altyapı hazır olacak.” diye konuştu.

Aracın fiyatıyla ilgili soruya ise Varank, “Fiyat konusu bugünden araçla ilgili bir fiyat verme şansımız yok. Bu ticari bir girişim. İlk araç piyasaya çıktığında rakipleriyle rekabet edebilecek bir fiyatta olacağını bize söylüyorlar.  Rekabetçi bir şekilde piyasaya çıkacak. Şu anda bir fiyat verme şansımız yok. TOGG şunu söylüyor bir marka oluşturuyoruz. Servis ağı satış sonrası her şeyi tamamlamadığınızda bir marka oluşturamazsınız.” DEDİ

“FABRİKANIN TEMELİ BİRKAÇ AY İÇİNDE ATILACAK”

Bursa Gemlik’te inşa edilecek fabrikanın temelinin birkaç ay içinde atılmasının planlandığını anlatan Varank, şöyle devam etti:

“Şu anda 100-150 prototipi arkadaşlarımız üretecek. Bunların bir kısmı testlerde kullanılacak. 2022’nin başında muhtemelen fabrika çalışmaya başlar ve o yılın sonunda nihai üretimler yapılır hale gelir. 2022’nin sonunda Holografik Asistan Teknolojisi’ni belki de bu araçta göreceğiz, dünyadaki tek teknoloji olarak piyasaya çıkmış olacak. Bu sistem yolculukta birçok avantaj sağlayacak.”

– Türkiye gerçekten otomotiv endüstrisinde güçlü. Kendi dizayn ettiğimiz araçlarımız var. Özellikle ticari araçlarda yerlilik oranı çok yüksek araçlar var. Maalesef bir marka adı altında olduğu için ona bağlı gidiyor. Biz çoktan bu işi yapabilecek kabiliyetlere sahibiz

– Yüzde yüz snai haklarının bize ait olduğu bir araç

– Avrupa, Rusya, ABD’nin de aralarında olduğu bazı yerlerde Türkiye’nin Otomobili’nin tasarımları için tescil başvuruları yapıldı.

– Otomotiv alım garantisini ilk defa uyguluyoruz. TOGG için uyguladık ilk kez. Bunun dışında hiçbir firmaya araç alım garantisi vermedik. Wolksvagen’le böyle bir taahhüt söz konusu değil. Asla öyle bir alım garantisi konuşulmadı ve söz konusu değil.

– Sayın Kılıçdaroğlu’nun ilgisini bende medyadan gördüm. Bize ulaşmış resmi bir talep yok. Yerli otomobili deneme talebi gelirse bunu tabii ki değerlendiririz. Bu Türkiye’nin otomobili.

– Dünyada rekabet için Ar-Ge ve İnovasyon yapmak zorundasınız

–  Proje bazlı teşvik sistemi 2016 yılında hayata geçti. 26 projeye destsek veriyoruz. Bu teşvik sistemiyle desteklenen projelerin büyüklüğü 76 milyar lirayı buluyor. Başvurular yapılıyor. Teşviği vermekle bitmiyor. 2020 yılında bir çok projelerin inşaatlarına başlanmış olacak. İstihdam açısından oldukça faydalı

-Teşvik süreçlerimiz oldukça şeffaf. Bunların tamamını Resmi Gazete’de yayınlıyoruz. Artık tamamlanan teşvik yatırımları verilerini de paylaşacağız. 2019 yılının toplam teşvik yatırımları 137 milyar liralık 5bin 691 program için yatırım teşviği belgesi tamamlama vizesi vermişiz. 170 bin kişinin istihdam edilmesini sağlamışız

– Geçen sene ilk defa uluslararası lider araştırmacılar programını başlattık. Türkiye’yi dünyanın her tarafından gelen araştırmacılar için bir cazibe merkezi haline getirmeyi planlıyoruz. Bu programı ilan ettiğimizde bize istihza ile yaklaşanlar oldu. Bugün geldiğimiz noktada programın hem başvuru hem sonuçlarından çok memnunuz. Lider Araştırmacılar Programı’na başvuran 242 kişi arasından seçilen 98’i Türk, 29’u yabancı uyruklu 127 araştırmacıyı destekleyeceğiz.

– 100 deneyap teknoloji atölyesi yapma planımız var. 18 ilde deneyap atölyesi için başvuru sınavlarında bugün son gün

– Uzay ajansı 20 yıllık bir hayalimizdi. Biz Türkiye’nin uzay ajansıyla ülkemizin uzaya dönük faaliyetleri tek elden koordine etmek için bir yapı oluşturmuş olduk. 

 

son dakikason dakika haberleryerli̇ otomobi̇lhaberlerekonomi son dakika haberlerGÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİRöportajlar, insan hikayeleri, belgeseller… Binlercesi YouTube kanalımızda.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.