DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Bilim insanları, insan vücudunun Google Haritalar sürümünü hazırlamaya çalışıyor

Bilim insanları, insan vücudunun Google Haritalar sürümünü hazırlamaya çalışıyor
14.10.2020
309
A+
A-
Yetişkin bir insanın vücudu çıplak gözle görülemeyen trilyonlarca hücreden oluşur. Modern bilim, bu hücrelerin nasıl etkileşime girdiğine dair gizemlerin birçoğunu ortaya çıkarsa da hala keşfedilmemiş çok şey var. Bir grup bilim insanı, herkesin insan vücudunu detaylı olarak keşfetmesi için, tıpkı Google Haritalar gibi vücudumuzu dijital ortama aktarmaya karar verdi. İnsan Biyomoleküler Atlas Programı veya kısaca HuBMAP olarak adlandırılan proje, vücudumuzdaki hücrelerin dokulara ve organlara nasıl bağlandığını ve iç organların etkileşimini inanılmaz derecede detaylı bir şekilde gösterecek. Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyomedikal Bilişim Bölümü’nde misafir profesör olan Jonathan Silverstein, “İnsan vücudunu genel olarak haritalandırmak oldukça zor. Çünkü şu anda farklı hastalıkları ele almak için yeteri kadar veriye sahip değiliz.” dedi.
HuBMAP, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’dan 18 araştırma ekibinden oluşuyor. Araştırmacılar, insan vücudunu haritalandırmak için, donörlerin farklı bölgelerinden kan örnekleri topluyor. Bu örnekler daha sonra, insan vücudunun 3 boyutlu haritasını oluşturabilmek için dijital olarak birbirine bağlanıyor. Bilim insanları, HuBMAP projesinin ilk verilerini bu hafta başında herkese açık bir şekilde yayınladı. Verilere baktığımızda şu anda projede 33 donörden 315 örnek toplandığı görülüyor. (Verilere ulaşmak için HuBMap web sitesini ziyaret edebilirsiniz.) hubmap Profesör Silverstein, “Normal hücreleri farklı hastalık koşullarıyla karşılaştırmak ve çeşitli hastalıkları tedavi etmek için bu proje oldukça yararlı olacak. Kariyerim boyunca birçok projeye imza attım. Ancak HuBMAP, bu projelerden en heyecan verici olanı. Çünkü bu projenin fayda sağlayacağı şeylerin sayısı çok fazla.” diyerek sözlerini tamamladı.
ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.